Najlepsze Cukiernie we Florencji
Schiacciata na słodko we Florencji

Będąc we Florencji, grzechem byłoby pominąć degustację lokalnych klasyków, które stały się nieodłącznym elementem krajobrazu kulinarnego miasta. Stolica Toskanii słynie przecież z zamiłowania do rzemiosła wysokiej klasy, więc i cukiernictwo tu zawsze stało na wysokim poziomie; dlatego też oprócz tradycyjnych deserów, znajdziemy na miejscu również kilka smakołyków opartych na rodzinnych przepisach miejscowych producentów — i to w najlepszym florenckim rzemieślniczym wydaniu.


Naszą uwagę zwrócić powinna Schiacciata alla fiorentina, czyli Sciacciata na słodko po florencku. To jeden z lokalnych klasyków, przygotowywany kiedyś wyłącznie w czasie karnawału, dzisiaj jednak dostępny w cukierniach przez cały rok. Prosty, pachnący wanilią i pomarańczami oraz cudownie miękki, ze szczyptą kakao i cukru pudru na wierzchu. Według florenckich opowieści miał być sporządzany już w XVIII wieku przez siostry zakonne z klasztoru Murate. Z czasem trafił pod strzechy, aby następnie stać się głównym deserem florenckich ostatków. Tradycyjnie składa się wyłącznie z miękkiego ciasta, obecnie jednak na rynku pojawiają się również wersje przekładane kremem Chantilly.

Kolejnym florenckim klasykiem jest Schiacciata con l'uva, czyli Schiacciata z winogronami, nazywana również focaccią na słodko. Jest to w istocie deser składający się z ciasta chlebowego na zakwasie, przygotowanym zgodnie z tradycją środkowych Włoch – bez soli; z czarnymi winogronami, oliwą z oliwek i odrobiną cukru. Na dwie warstwy ciasta, przypadają dwie warstwy winogron. Słodka chrupiąca skorupa tworzy wraz z miękkim wnętrzem zgrany duet, który urzeka miłośników prostych, słodkich deserów. Obecnie na rynku pojawiają się również wersje z bezpestkowymi winogronami.

Focaccia na słodko Florencja

1) Pasticceria Stefania


Elegancka cukiernia w pobliżu Ponte al Pino, w rejonie Campo di Marte, niedaleko stadionu Fiorentiny oraz stacji kolejowej Campo Marte. W 2023 słodka Schiacciata po florencku Pasticcerii Stefania uznana została w lokalnym konkursie Festival delle pasticcerie (Konkurs cukierni) za najlepszą we Florencji. Jej sekret tkwi w tym, że jest bardzo miękka, a jednocześnie zwarta; ma odpowiednią wilgotność i oryginalne składniki, jej przepis zaś podąża za tradycją. Przygotowana jest na smalcu, tak jak prawdziwy karnawałowy deser powinien być przygotowywany. Cukiernia Stefania oferuje standardową wersję Schiacciaty alla fiorentina, bez kremu w środku, ale za to z dodatkiem skórki pomarańczowej. W ofercie cukierni znajdziemy również szereg wyrobów bezglutenowych.

Via Guglielmo Marconi, 26 rosso, 50131 Florencja, Włochy

Polecane lokale

2) Pasticceria Giorgio


Warto czasami opuścić historyczne centrum Florencji i przyjechać w okolice dzielnicy Soffiano położonej na południu miasta. Tam znajdziemy jedną z najsłynniejszych cukierni w stolicy Toskanii, która działa już na rynku od 40 lat. Wielu Florentczyków uważa, że Schiacciata alla fiorentina Pasticcerii Giorgio w wersji z kremem Chantilly, jest modelowym przykładem, jak robić ją najlepiej.

W niedzielę są tam zawsze kolejki, miejscowi doradzają więc wybrać pozostałe dni tygodnia. Polecają przy tym spróbować również Schiacciaty z Winogronami oraz włoską wersję napoleonki, czyli Millefoglie, i pozwolić sobie na miejscu na aperitif.

Via Duccio di Buoninsegna, 36, 50143 Florencja, Włochy

Polecane lokale

3) Pasticceria Gualtieri


Cukiernia otwarta w 1933 przez Alfreda Gualtieriego oraz Linę Cennini, potomków znanych florenckich cukierników, słynie z produkcji swojego firmowego Tortu irysowego, którego przepis przekazywany jest w ścisłym sekrecie z pokolenia na pokolenie. W swojej ofercie posiada również szereg lokalnych specjałów przygotowywanych w wersji wegańskiej jak, chociażby pyszną Schiacciatę z Winogronami.

Via Senese, 18/red, 50124 Florencja, Włochy

Polecane lokale

4) Chicco Di Grano


Bardzo szanowana wśród miejscowych, położona wewnątrz słynnego Targu Św. Ambrożego piekarnia i cukiernia rzemieślnicza w jednym – Chicco di Grano. Zasłynęła wśród Florentczyków ze swej własnej wersji słodkiej foccacii, czyli Schiacciaty z Winogronami, jednak firma może się pochwalić również wieloma innymi udanymi produktami. Ceny nie są wygórowane mimo tak dobrego położenia.

Targ Św. Ambrożego, 50122 Florencja, Włochy

5) Forno Becagli


Założona w 1909 roku malutka piekarnia z cukiernią w jednym, oferuje różne słodkości typowe dla toskańskiego regionu, w tym Schiacciatę z bezpestkowymi winogronami. Oprócz klasyków florenckich w lokalu dostać można także wyroby typowe dla Prato, miasta położonego tuż obok Florencji, np. Cantuccio di Prato – chrupiące ciastka sporządzone z jajek, masła, cukru, migdałów oraz orzechów laskowych. W ofercie znajdziemy również znakomite pieczone słodycze, słodkie herbatniki Ricciarelli, kasztanowy tort Castagnaccio oraz ciasto w stylu piernika Panforti.

Borgo Ognissanti, 92 ROSSO, 50123 Florencja, Włochy

Lo Zuccotto we Florencji

W stolicy Toskanii czekać nas będzie także Lo Zuccotto, zimny deser semifreddo, którego oryginalny przepis zawierać powinien przede wszystkim riccotę oraz alkermes; a następnie biszkopt oraz meryngę włoską, czyli pianę ubitą z białek.

zucotto we Florencji

6) Pappa e Ciccia


Bardzo sympatyczne miejsce, gdzie czekać na nas będzie jedna z najlepszych we Florencji wersji Zuccotto: z dodatkiem Alkermesu i ricotty z mleka owczego. Jest to zdobywca III miejsca w konkursie na najlepszy Zuccotto w Toskanii. Na miejscu warto również skusić się na firmowe Tiramisu.

Via Torcicoda, 151R, 50142 Florencja, Włochy

7) Pasticceria Cosi


Lokal słynie ze słodkiej, florenckiej Schiacciaty, wypełnionej ciemną czekoladą Chantilly i świeżymi malinami. Jest miękka, pachnąca i pięknie wygląda, warto ją raz przynajmniej spróbować!

Piazza Gavinana, 8/r, 50126 Florencja, Włochy

8) Torta Pistocchi


Nie jest to cukiernia, ale firmowy sklep czekoladowy, którego, będąc we Florencji, nie może pominąć żaden miłośnik słodkiego. W ofercie oprócz flagowego, kremowego Tortu Czekoladowego bez dodatku cukru i użycia jajek, masła oraz mąki, tylko z ekstra ciemną czekoladą, gorzkim kakao w proszku i odrobiną śmietanki, znajdziemy też szereg pozostałych produktów rzemieślniczych producenta. Bez konserwantów, bez zbędnych dodatków. Także w wersji wegańskiej. Wersje specjalne Tortu Czekoladowego Pistocchi składają się z winogron oraz rzemieślniczego Rumu z Martyniki lub białej czekolady z dodatkiem Moreli i Koniaku.

Katalog produktów firmy w wersji angielskiej — PDF

Via del Ponte di Mezzo, 20, 50127 Florencja, Włochy

Spiżarnia Regio